AGENDA

Voka en Unizo West-Vlaanderen luiden nog maar eens de alarmbel in het politieke hart van Brussel: “De knipperlichten kleuren fel oranje.”

Voka en Unizo West-Vlaanderen luiden nog maar eens de alarmbel in het politieke hart van Brussel: “De knipperlichten kleuren fel oranje.”

Algemeen / Gemaakt op woensdag 24 mei 2023

Voor de derde maal trok Voka West-Vlaanderen naar de Brusselse Wetstraat om daar een status questionis toe te lichten bij de beleidmakers van dit land. Voka werkte daarvoor in tandem met Unizo West-Vlaanderen. Plaats van het gebeuren: de Vlaamse club De Warande. Het thema: #WijZijnWestVlaanderen. De klacht of beter de aanklacht: de politiek doet niet voldoende en begrijpt de ondernemersgemeenschap ook onvoldoende. De West-Vlaamse ondernemersorganisaties legden aan de politiek nog maar eens de hete dossiers voor. Straight in the face. In de hoop dat...

De derde editie van #WijZijnWestVlaanderen, dé topontmoeting tussen West-Vlaamse ondernemers en politici, vond plaats een jaar vóór de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. Het ideale moment om terug te blikken op de huidige legislatuur, maar vooral om vooruit te blikken.

"En er ligt meer dan genoeg werk op de plank, maar dat mag allesbehalve een excuus zijn om in aanloop naar de verkiezingen op veilig te spelen en het status quo in stand te houden", zei Jef Maeseele, voorzitter Unizo West-Vlaanderen. "De stilstand regeert het land. Dat is het aanvoelen bij heel wat van onze ondernemers."

De uitdagingen voor West-Vlaamse bedrijven zijn legio. De krapte op de arbeidsmarkt, het dalende onderwijsniveau, de uitdagingen inzake innovatie, de broodnodige investeringen in infrastructuur, de wijzigende kaders rond klimaat- en vergunningenbeleid, … Meer dan stof genoeg om ondernemers in gesprek te laten gaan met elkaar en met West-Vlaamse politici. "Onze West-Vlaamse economie sputtert", zei Philippe De Veyt, voorzitter van Voka West-Vlaanderen. "De knipperlichten staan nog niet op rood, maar ze kleuren wel fel oranje."

3 punten om economie aan te zwengelen
De grootste rem op de economische activiteit? Het vinden van voldoende werkkrachten en de ontspoorde loonkosten. De West-Vlaamse economie is aan het slabakken, dus mag het beleid dat nu absoluut niet doen. Onze toekomstige welvaart hangt ervan af.

De ondernemersorganisaties zien drie cruciale punten waarop het beleid moet inzetten om de economie weer aan te zwengelen:
1) Een beleid dat onze concurrentiekracht kan versterken, in plaats van die verder te ondergraven. Er moet nu gepraat worden over de aanpassing van de automatische koppeling van de lonen aan de index.
2) Een beleid dat innovatie nog meer aanmoedigt. Innovatie is tenslotte de katalysator, of sterker nog, de motor van onze economische groei. Durfkapitaal en nieuw ondernemerschap moeten ondersteund worden.
3) Een beleid dat talent creëert, aantrekt en behoudt. Talent dat broodnodig is om onze ondernemingen en onze economie te laten draaien.

 

LEES MEER
Deloitte roept LVD, Stadsbader, Vanheede, Belgian Pork Group, Saey en Locinox uit tot ‘best managed companies’.

Deloitte roept LVD, Stadsbader, Vanheede, Belgian Pork Group, Saey en Locinox uit tot ‘best managed companies’.

Algemeen / Gemaakt op zaterdag 13 mei 2023

Deloitte heeft voor het zesde jaar op rij zijn klassering opgemaakt van 'Best Managed Companies'. De lijst met 26 namen erkent de bedrijven die een keuze maken voor een heldere strategie en sterke competenties en betrokkenheid van het personeel vertalen in solide financiële resultaten. Een onafhankelijke jury maakte de keuze. De bedrijven mogen het komende jaar het kwaliteitslabel dragen. Ook uit deze editie blijkt de betrokkenheid van het management en personeel van groot belang. De laureaten aan West-Vlaamse zijde zijn LVD (zie foto), Stadsbader, Locinox, Belgian Pork Group, Saey en Vanheede.

Bedrijven met een sterk leiderschap en die in staat zijn om een hoge betrokkenheid van werknemers te creëren presteren beter dan de markt, vooral in onzekere tijden. Dat zegt Deloitte naar aanleiding van het prestigieuze concours.

De laureaten van het Best Managed Companies-programma hebben bewezen dat hun managementteams de organisatie door uitdagende tijden heen kan loodsen en tegelijkertijd kan focussen op de ontwikkeling en het welzijn van hun werknemers. Dankzij innovatieve strategieën - zoals flexibele werkuren, mentale gezondheidsprogramma's en de kans om voortdurend bij te leren - zijn die bedrijven erin geslaagd om een positieve, aantrekkelijke werkomgeving te creëren waarin hun werknemers zich kunnen ontwikkelen en groeien. Daardoor weten ze talent aan te trekken, het verder te ontwikkelen en te behouden.

Vier pijlers
Françoise Chombar,  juryvoorzitter van Best Managed Companies, wijst er op dat de laureaten bedrijven zijn die innovatie en inclusie omarmen. "Door diverse perspectieven te waarderen en creativiteit te stimuleren, hebben deze bedrijven niet enkel een grotere veerkracht, ze stimuleren ook de economische groei en tonen maatschappelijke betrokkenheid", aldus Chombar. "Organisaties die diversiteit op de werkplek bevorderen, zijn innovatiever en hebben vaak een hogere werktevredenheid. We zullen bedrijven blijven ondersteunen en begeleiden om die doelen te bereiken en de Belgische economie verder te versterken.”

Het Best Managed Companies-programma is een initiatief van Deloitte Private, Econopolis en KU Leuven. Vier pijlers zijn doorslaggevend: strategie, competenties, betrokkenheid en financiële prestaties. Nikolaas Tahon, chairman Deloitte Belgium, wijst ook nog op een andere aspect. „Door toe te treden tot de community van Best Managed Companies krijgen managementteams toegang tot een sterk netwerk van bedrijven die professioneel gerund worden en een cultuur van succes stimuleren", aldus Tahon.  "Dat inspireert hen om continu te blijven streven naar duurzame groei en succes. De community van laureaten draagt samenwerking en het delen van kennis en best practices hoog in het vaandel. Zo delen de leden hun expertise en oplossingen met elkaar. Het is leuk om te zien dat dit leidt tot interessante nieuwe samenwerkingen en groeimogelijkheden.”

LEES MEER
Werken Vierkeerstraat Bavikhove.

Werken Vierkeerstraat Bavikhove.

WEGENWERKEN / Gemaakt op donderdag 11 mei 2023

Vanaf dinsdag 16 mei 2023 tot en met woensdag 31 mei 2023 gaan werken door in de Vierkeerstraat (tussen Bavikhovedorp en de Madeleine Duchilaan).

Gedurende de werken is er GEEN DOORGAAND VERKEER MOGELIJK (uitgezonderd fietsers en voetgangers).
In de Vlietestraat/Bavikhovedorp (tussen het rondpunt met de Hoogstraat en de Kervijnstraat) wordt enkel plaatselijk verkeer toegelaten.

Er wordt een omleiding voorzien via de Vlietestraat > Muizelstraat > Kuurnsestraat > N36 > Bavikhoofsestraat.

Locatie en omleiding

LEES MEER
BKHK Gespot: STADSBADER

BKHK Gespot: STADSBADER

Voorstelling / Gemaakt op donderdag 4 mei 2023

Met ruim 75 jaar ervaring is Stadsbader toonaangevend expert in het realiseren van gebouwen, infrastructuur, civiel en technieken. Hun rijk gevuld portfolio omvat een verscheidenheid aan projecten, zowel voor openbare als private klanten en dit over alle sectoren heen.

Op vandaag zijn ongeveer 1.750 gemotiveerde medewerkers werkzaam binnen de Stadsbader Group en zijn zij met hun 4 afdelingen dagelijks actief op zo’n 250 werven in België en de buurlanden.

Hun hoofdzetel bevindt zich in het West-Vlaamse Harelbeke, waar hun verhaal in 1946 begon.
Daarnaast wordt de firma ondersteund door de technische divisies en productievestigingen, die zich verspreid over heel België bevinden.
They build as one!

#Harelbeke #Kortrijk #bedrijf #ondernemers #ondernemen #parkmanager #parkmanagement #netwerken #kanaalzone #Bedrijvenpark #verenigen #bedrijfindekijker #productie #technisch #Stadsbader #bouw #civiel #technieken #infrastructuur #projecten

LEES MEER
Oproep circulair water - Subsidie voor samenwerkingen die waterbeschikbaarheid verhogen!

Oproep circulair water - Subsidie voor samenwerkingen die waterbeschikbaarheid verhogen!

Mededelingen / Gemaakt op woensdag 3 mei 2023

Droogteperiodes in Vlaanderen volgen elkaar op. Het is belangrijk om de watervraag en waterbeschikbaarheid goed op elkaar af te stemmen. Verminderd waterverbruik en meer circulair watergebruik moeten Vlaanderen veerkrachtig maken gedurende langere perioden van droogte.

De Vlaamse Milieumaatschappij ondersteunt bedrijven en organisaties die de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen verhogen. Investeringsprojecten die focussen op minder waterverbruik en meer circulair watergebruik komen in aanmerking.
Projecten kunnen tot 75% subsidie ontvangen.

Een projectvoorstel indienen kan tot woensdag 6 september 2023 om 12 uur.
Meer info vind je hier.  Contact via mail: circulair.water@vmm.be.

LEES MEER
Energie en klimaat: weten is winnen.

Energie en klimaat: weten is winnen.

Algemeen / Gemaakt op dinsdag 2 mei 2023

Bedrijventerreinmanagement, dat is ook en vooral nadenken over energie.

Eind april werd ten huize Snowball op Evolis een 70-tal ondernemers ondergedompeld in een weldoend energiebad vol nuttige toepassingen en kostenbesparende tips, voor nu en in de toekomst.

Van energiedelen over de complexiteit van het capaciteitstarief tot de energie- en renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen: lees de presentaties hier na.

Onze energiemakelaar sloot af met een warme oproep tot deelname aan het regionaal Klimaatfonds Leiedal voor bedrijven, burgers en lokale besturen.

LEES MEER