AGENDA

Brooklyn won de SafeShops Sustainability Award!

Brooklyn won de SafeShops Sustainability Award!

Algemeen / Gemaakt op dinsdag 6 december 2022

Voor het zesde jaar op een rij vonden de SafeShops awards plaats! De Belgische associatie van de E-commerce sector wil met deze awards de inspanningen van bedrijven & hun groeiende E-commerce in de verf zetten. Dit jaar waren er 90 genomineerden. Het was aan de consument om op hun favoriete webwinkel te stemmen. Het was, met andere woorden, dankzij jouw stem dat Brooklyn een prijs in de wacht wist te slepen. Daarvoor dan ook nog eens een oprechte merci!

Door onze winst tonen we nog maar eens aan hoe belangrijk duurzaamheid weldegelijk is. Van het productaanbod tot verpakking en verzending, wij doen ons uiterste best om onze gehele verkoopcyclus op een zo duurzaam mogelijke manier te doen verlopen.

We <3 sustainability
Onze verpakking is gerecycleerd!
Alle pakjes die online besteld worden - alsook alle kledij die in de winkel over de toonbank gaat - zijn verpakt in een gerecycleerde plastiek tas. Daarbovenop is het aan jou om te kiezen of jej jouw bestelling graag in één van onze Brooklyn stores komt ophalen of thuis geleverd wil krijgen. En: retourneren doe je eenvoudigweg met dezelfde tas waar je jouw pakketje mee ontvangen hebt. Trek de kleefstrip los & plak deze opnieuw dicht. Zo verspillen we niet meer plastiek dan nodig is!

Duurzame merken
Het is geen geheim dat de mode-industrie een grote invloed heeft op onze planeet, daarom vinden wij het uitermate belangrijk om jou zowel online als in-store een uitgebreide keuze aan duurzame merken voor te schotelen.

Je vindt bij ons merken als Armed Angels, Nudie Jeans, IrieDaily & zoveel meer, die er alles aan doen om hun producten op een eerlijke & duurzame manier te produceren. Vink je op onze webshop kan je de categorie 'sustainable' aan, dan weet je dat een product ecologisch is. Twijfel je of een kledingstuk ecologisch is, dan kan je altijd (zowel online als offline) de eco-sticker zoeken! Bonus: producten die een eco-sticker hebben, kunnen met ecocheques betaald worden.

LEES MEER
Corona heeft de West-Vlaamse ondernemersdynamiek niet aangetast.

Corona heeft de West-Vlaamse ondernemersdynamiek niet aangetast.

Algemeen / Gemaakt op maandag 5 december 2022

Uit cijfers en statistieken van de POM West-Vlaanderen, gepubliceerd in het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt, blijkt dat West-Vlaanderen niets van zijn ondernemersdynamiek heeft ingeboet in de coronajaren 2020 en 2021. Een verrassende en gelijktijdig ook verheugende  vaststelling.

Ondanks de coronapandemie scheert de ‘ondernemingsdrift’ in (West-)Vlaanderen hoge toppen in de jongste twee jaren. Het aantal opgerichte ondernemingen piekt in 2021 op het hoogste niveau sinds lange tijd. Uit de cijferanalyse van POM West-Vlaanderen blijkt bovendien dat de overlevingsgraad van de West-Vlaamse starters hoger ligt dan deze voor heel Vlaanderen.

Het coronavirus, dat heel de wereld en ook ons land duchtig in de tang hield in 2020 en 2021, zette een zware domper op meerdere economische sectoren. Met als gevolg grote omzetverliezen en forse tijdelijke werkloosheid. Die felle crisis had evenwel geen negatieve weerslag op de startersdynamiek. Integendeel zelfs, aldus een bijdrage in het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt. Het aantal  nieuw opgerichte ondernemingen (vennootschappen en eenmanszaken samen) zit al enkele jaren ononderbroken in de lift. Van alle ondernemingen die in 2021 in

Vlaanderen werden gestart, situeerde 17,5% zich in West-Vlaanderen. In 2021 zag zo een recordaantal van 13.539 nieuwe bedrijven het levenslicht in de kustprovincie. Dat zijn er zomaar eventjes 2.904 méér dan in 2016. Dit betekent dus een fikse klim van 27 procent  in vijf jaar tijd.

Kortrijk spant de kroon
De startersdynamiek lag tijdens de twee crisisjaren 2020-21 en vooral in 2021 merkbaar hoger dan voor de hardnekkige coronapandemie. De grootste concentratie aan nieuw opgerichte ondernemingen in 2021 situeerde zich in de arrondissementen Kortrijk (25%) en Brugge (24,5%). Die zijn samen goed voor circa de helft van de nieuwkomers. In de arrondissementen Veurne (5%) en Diksmuide (4,2%) was het aantal nieuwkomers dan weer het kleinst.

Nog dit: de grootste toename aan nieuwe oprichtingen in 2021, en dat in vergelijking met 2016, manifesteerde zich in het arrondissement.
Roeselare met een spectaculaire aanwas van ruim 42%. Het arrondissement Kortrijk volgde met ruim 39%.

LEES MEER
kom dat zien! Nieuwe bar @ bolwerk!

kom dat zien! Nieuwe bar @ bolwerk!

Algemeen / Gemaakt op donderdag 1 december 2022

Met volle goesting zwaaiden we afgelopen weekend de deuren van de nieuwe bar open @ bolwerk.

Het volk stroomde binnen ... zoveel enthousiasme, zoveel fijne babbels!
We hadden geen beter openingsweekend kunnen wensen. Bedankt aan iedereen die ons al een bezoekje bracht!

En voor wie dit nog niet deed: de verwarmde binnenbar is elke week open op donderdag en vrijdag vanaf 15u.

Tot snel!

LEES MEER
West-Vlaamse bedrijven (Involte) voelen zich met een kluitje in het riet gestuurd in dossier Ventilus.

West-Vlaamse bedrijven (Involte) voelen zich met een kluitje in het riet gestuurd in dossier Ventilus.

Algemeen / Gemaakt op maandag 21 november 2022

Involte, de groepering van enkele tientallen West-Vlaamse bedrijven die zich verzet tegen nieuwe hoogspanningslijnen die volgens plan dwars door West-Vlaanderen moeten lopen, reageert ‘gepikeerd’ op de Vlaamse regering en op Elia. Vrijdag laatst zetten Jan Jambon & Co in het Ventilus-dossier het licht op groen voor de bovengronds piste. Straf ook: in zijn toelichting op de beslissing had de Vlaamse minister-president het nergens over compensaties voor bedrijven. Alsof bedrijven niet bestaan. Sommige bedrijven denken al luidop aan delokaliseren. 

Involte heeft het in een persbericht over de zoethoudertjes en sterkmakertjes van Ventilus. “De maskers vallen af”, zo luidt de boodschap vol van ingehouden woede. “Al sinds 2 september 2022 – het burgemeestersoverleg met de Vlaamse regering – wordt een politiek spelletje gespeeld die de bocht van CD&V en de burgemeesters moest voorbereiden. Een politicus of politieke partij neemt een bocht van 180 graden – dit trapsgewijs per 30 graden – waarbij tussendoor zoethoudertjes en sterkmakertjes de wereld worden ingestuurd. De compensatieregeling en de voorwaardelijk onthouding tot het zetten van juridische stappen zijn de zoethoudertjes. Het onvolledig, afhankelijk en met een belangenconflict doordrenkt onderzoeksrapport het sterkhoudertje. In de politiek is alles perceptie en perceptie is alles. Voor ons bedrijven was de ballon al doorprikt tijdens het opblazen ervan op het burgemeestersoverleg van 2 september 2022.”

Partijtje doorgestoken kaart
Ignace Vandewalle, woordvoerder van Involte heeft het noch min noch meer over een partijtje doorgestoken kaart. “In ‘De Tafel van Vier’ (Play4 09/10/2022) laat minister Zuhal Demir (N-VA) van haar tong rollen dat er sinds 2 september hard gewerkt is aan de opmaak van de scopingsnota en de uitwerking van een compensatieregeling voor een bovengrondse lijn”, zegt Vandewalle. “Uit rondvraag blijkt echter dat er geen acties werden ondernomen rond de voorbereiding van een ondergronds traject. Dit geeft aan dat de Vlaamse regering de beslissing op 2 september al had genomen. Wat we de afgelopen maanden zagen, is een flauw politiek poppentheater om de bocht van CD&V en de burgemeesters behapbaar te maken en te kunnen doorslikken zonder al te veel electorale schade.”

Vaagheid troef
Rond de financiële compensaties voor gezinnen, bedrijven en instellingen die onder de kabel van Ventilus zullen komen te liggen, is het volgens Involte net als met de stralingsnormen: vaagheid, relativiteit en onduidelijkheid troef. “In dezelfde uitzending van ‘De Tafel van Vier’ zegt minister Demir eerst dat het enkel om de woningen gaat waar de hoogspanningsmasten komen, om nadien te zeggen dat het eveneens woningen betreft die onder de kabels liggen”, verzucht Ignace Vandewalle. “Over de afstand en de breedte van de strook zegt ze niets. Demir zwijgt in alle talen ook over een compensatie voor bedrijven, kantoren en instellingen terwijl Bart Somers (Open Vld) er de mond van vol heeft. De Vlaamse regering werkte bij monde van minister Demir al twee maanden aan een compensatieregeling, maar er is kennelijk nog steeds geen duidelijkheid over wie (bedrijven, woningen, scholen, kantoren, instellingen) er gecompenseerd wordt. Eveneens weet men kennelijk nog niet binnen welke strook men deze compensatie zal toekennen. Het zoethoudertjes smaakt nu al zuur.”

Involte kondigt nog aan dat het massaal bezwaarschriften zal indienen tegen alle valse beloftes van de Vlaamse regering. De bedrijven laken ook het feit dat er geen stralingsnormen worden gehanteerd.

LEES MEER
Infosessie: zijn uw contracten up-to-date? Nieuwe regels vanaf 1 januari 2023.

Infosessie: zijn uw contracten up-to-date? Nieuwe regels vanaf 1 januari 2023.

Algemeen / Gemaakt op vrijdag 18 november 2022

Wist u dat u als onderneming dagelijks met contractenrecht bezig bent? U stuurt uw algemene voorwaarden uit, u aanvaardt een offerte, u levert uw goederen of diensten, u moet handelen als uw contractpartij niet correct presteert, enzovoort.

De ‘spelregels’ over contracten sluiten en uitvoeren wijzigen vanaf 1 januari 2023. Daarbij vallen een paar belangrijke nieuwigheden op. Geïnformeerd zijn over de nieuwe regels en nagaan of uw contracten en algemene voorwaarden nog up-to-date zijn, is dus aangewezen. DLPA wil u daarbij helpen.

Tijdens een infosessie op ons kantoor op donderdag 24 november 2022 zullen Eva Roels, Emily Van Damme, Natascha De Roeck en Jolien Millecamps toelichten wat de praktische impact van het nieuwe contractenrecht is voor uw onderneming.

Zij gaan onder meer in op de volgende vragen:

  • Zijn de nieuwe regels van toepassing op uw bestaande contracten?
  • ​Wat moet u aanpassen aan uw algemene voorwaarden en hoe maakt u ze afdwingbaar?
  • Hoe gaat de nieuwe wetgeving om met gewijzigde omstandigheden (bv. pandemie, oorlog of energiecrisis) tijdens de uitvoering van een overeenkomst?
  • Wat zijn de (nieuwe) actiemogelijkheden als de uitvoering van een overeenkomst niet loopt zoals het zou moeten.
     

Programma:
16.45 u. onthaal
17.00 u. start infosessie
18.20 u. vragenronde
18.30 u. receptie
Locatie: DLPA Advocaten, Spinnerijstraat 99/22, 8500 Kortrijk

Schrijf u zeker in voor onze infosessie met aansluitende receptie om helemaal mee te zijn met de juridische actualiteit.
Inschrijven: Deelname is gratis. Om praktische redenen vragen wij u om vooraf in te schrijven.
 

LEES MEER
Verkeersremmende maatregelen Heerbaan.

Verkeersremmende maatregelen Heerbaan.

Mededelingen / Gemaakt op donderdag 17 november 2022

De Heerbaan heeft enkele onveilige oversteekplaatsen.
Met een heraanleg van de Heerbaan realiseren we een verkeersveilige fietsoversteek en verkeersremmende maatregelen op de kruispunten Heerbaan-Arendsstraat en Heerbaan-Wijdhagestraat.

Hoe?
• We maken een verhoogd plateau op beide kruispunten;
• We doen een asverschuiving in de Heerbaan;
• We versmallen de rijweg ter hoogte van het kruispunt Heerbaan-Arendsstraat;
• We geven fietsers meer ruimte;
• We ontharden en voorzien extra groen op de kruispunten;
• We realiseren een poorteffect met bomen;
• We leggen de voetpaden aan in waterdoorlatende betonklinkers.

Werken aan de infrastructuur gaan jammer genoeg vaak gepaard met hinder. Verwittig tijdig klanten, leveranciers en personeel om frustraties te vermijden.

Meer info

LEES MEER