AGENDA

Gratis waterscan helpt Vlaamse ondernemingen om water te besparen

Gratis waterscan helpt Vlaamse ondernemingen om water te besparen

Algemeen / Gemaakt op donderdag 26 januari 2023

De Vlaamse Regering wil ondernemingen aanmoedigen duurzamer om te gaan met water en om waterbesparende maatregelen te nemen.

Daarom kunnen bedrijven met een minimaal waterverbruik van 500 m3 een gratis waterscan laten uitvoeren. Deze scan visualiseert de waterbalans en stelt concrete acties voor waterbesparing voor.

VLAIO en kenniscentrum VLAKWA staan samen in voor het beheer en de kwaliteit van de waterscans.
Ontdek hier alle info over de waterscan en door wie je deze kan laten uitvoeren.

LEES MEER
Skylux steunt kom op tegen kanker en jij kan helpen!

Skylux steunt kom op tegen kanker en jij kan helpen!

Algemeen / Gemaakt op woensdag 25 januari 2023

Op 1 juli 2023 gaat Michaël de uitdaging aan om een volledige Ironman op z'n eentje af te werken voor Kom op tegen Kanker.

☀️ Als trotse sponsor van dit initiatief, verkoopt Skylux wielertruitjes.
Per aankoop van een truitje gaat er 5 euro naar Kom op tegen Kanker via de Ironman Harelbeke.

De truitjes zijn vanaf 15 maart beschikbaar op www.skylux.shop!

#Skylux #HelloDaylight #IronmanHarelbeke #komoptegenkanker

LEES MEER
Karla Basselier (Fedustria) predikt positivisme op Domotex.

Karla Basselier (Fedustria) predikt positivisme op Domotex.

Algemeen / Gemaakt op donderdag 19 januari 2023

De beroepsfederatie Fedustria, en een tiental West-Vlaamse bedrijven, gaven de voorbije dagen present op de bekende vakbeurs Domotex in Hannover. Voor Karla Basselier, bij Fedustria de opvolgster van boegbeeld Fa Quix, ging het om een primeur. Ze ziet veel hoopvolle positieve signalen maar blijft ook voldoende kritisch. “Waar deze boeiende sector vooral nood aan heeft, is positivisme.”

“Mijn eerste bevinding? Deze sector heeft bijzonder mooie bedrijven, pakt uit met unieke producten en loopt qua innovatie aan de top van de wereld”, aldus Karla Basselier bij haar eerste bezoek aan Domotex in Hannover. “Maar waar de sector ook dringend nood aan heeft, is aan mensen en die mensen met interesse voor de textielsector, kan je op de lange termijn alleen maar vinden door te blijven investeren in kwalitatief onderwijs. In Gent is er nog een opleiding en ook in Kortrijk, maar that’s it. Fedustria wil er alles aan doen om net daaraan te verhelpen en zo de toekomst van de sector te helpen veilig stellen.”

Actieplan Jongeren
Net daarom wil ze in het voorjaar uitpakken met een nieuw en concreet ‘Actieplan Jongeren‘. Basselier legt er momenteel de laatste hand aan, in overleg met anderen. In dat ‘businessplan’ zullen twee thema’s centraal staan. Eén: het imago van de sector bij de jongeren opvijzelen. “Want dat is allesbehalve een oubollige sector”, aldus Basselier. “Alleen weten jongeren dat te weinig. We willen ze dus wakker schudden. Ik bezoek quasi elke dag een of ander bedrijf en geloof me vrij: ik sta versteld van wat ik te zien krijg. Om maar enkele voorbeelden te geven. Bij Maes in Zwevegem wordt matrastijk gemaakt van wereldniveau, waar zelfs prinsen en prinsessen op slapen. Of in Wervik mag Aunde toeleveren aan de grote namen uit de autosector waaronder de bekende Franse PSA Group. Of Masureel maakt de binnenbekleding voor de handtassen van Louis Vuitton. Alleen weet niemand dat. Hoog tijd dus om met dit soort van verhalen uit te pakken.”

In het Actieplan Jongeren zal er, punt twee, ook veel focus komen te liggen op de dialoog met de hele onderwijswereld, met de bedoeling het belang van opleiding richting technische profielen onder de aandacht te brengen. “Want de sector heeft dringend nood aan textielingenieurs of aan andere profielen”, dixit Karla Basselier. “Samen met de onderwijswereld willen we jonge mensen enthousiasmeren voor onze sector. Duaal leren kan een rol spelen, maar eerlijk is eerlijk: het systeem is, zo zeggen de bedrijven mij, voor verbetering vatbaar.”

Behoud concurrentiekracht
Over de polsslag van de sector is Basselier, na haar inloopperiode van goed zes maanden, ook erg duidelijk. “De onzekerheid bij de bedrijven  regeert nog altijd”, aldus Karla Basselier. “Normaal ook als je ziet wat er bijvoorbeeld gebeurd is met de energieprijzen of met de energiepolitiek (al dan niet kernenergie) . In vergelijking met landen als China, Turkije of de VS, ligt de kost om te ondernemen bij ons zoveel hoger. Dat tast logischerwijs de concurrentiekracht aan. Ik weet dat er een Vlaams steunmechanisme (Temporary Crisis Framework) is met steun van de EU, om bedrijven in deze energiecrisis te helpen. Maar. Die enveloppe bedraagt rond de 250 miljoen euro, en in de praktijk is daar nog maar amper 3,2 miljoen euro van opgevraagd en opgebruikt door 107 bedrijven. Zelfs de Vlaamse minister van Economie, Jo Brouns, is bereid om te kijken hoe de toetredingsvoorwaarden soepeler moeten.”

Fedustria heeft in dat kader een open brief geschreven aan de heren politici, om de zaak ten gronde aan te kaarten, nu blijkt dat de maatregel zijn doel voorbijschiet door de te strenge toepassingsvoorwaarden. Ook andere sector organisaties (Agoria, Voka, Fevia, essenscia) hebben al een soortgelijke oproep gericht aan de politiek. “Het is positief dat Vlaanderen werk gemaakt heeft van een steunkader, maar nu blijkt dat er slechts weinig bedrijven hierop een beroep doen, is het tijd om bij te sturen”, besluit Basselier. “Voor onze bedrijven is het belangrijk dat de steun zo nauw mogelijk aansluit bij zowel het Europese steunkader als bij de noden van industriële bedrijven die het meest lijden onder de energiecrisis.”

foto: Filip De Jaeger, Karla Basselier en Daphne Renier (Fedustria)

LEES MEER
GALA van de Harelbeekse ondernemer!

GALA van de Harelbeekse ondernemer!

Algemeen / Gemaakt op maandag 16 januari 2023

UNIZO Leiekracht nodigt iedere ondernemende Harelbekenaar uit op de derde editie van het evenement van het jaar:
het GALA van de Harelbeekse ondernemer!

Op zaterdag 4 maart worden de Harelbeekse ondernemers verwend met een sprankelende receptie, een feestelijk diner en een afterparty tot in de vroege uurtjes! Afspraak vanaf 19 uur in domein Maelstele. Inschrijven kan tot en met eind januari door overschrijving van €120 per persoon (€110 per persoon voor leden van UNIZO of Handelscomité) op het rekeningnummer
BE17 4643 2154 2121 met vermelding van de aanwezigen.

Het wordt een avond om niet te missen!

Stel je nu kandidaat voor een award!

UNIZO Leiekracht gaat tijdens het Gala van de Harelbeekse ondernemer opnieuw op zoek naar de ondernemers van het jaar! Er worden maar liefst drie awards uitgereikt aan ondernemende inwoners of Harelbeekse bedrijven die een pluim verdienen voor wat ze in 2022 realiseerden.
Ben jij de straffe ondernemer die we zoeken, of ken je een gedreven starter? Ben jij onze spraakmakendste ondernemer, of ken je iemand die aan deze beschrijving voldoet? Schrijf jezelf of je kennis dan zeker in, wie weet ga je wel naar huis met een fonkelende award! Inschrijvingen verlopen via de website van UNIZO Leiekracht (mogelijk tot en met eind januari).


 

LEES MEER
Buffet Bolwerk

Buffet Bolwerk

Algemeen / Gemaakt op donderdag 12 januari 2023

Afgelopen zomer werkte Bolwerk voor het eerst samen met de Heerlijkheid van Heule.
We hernemen de samenwerking deze winter/lente met een nieuwe reeks van Buffet Bolwerk.
Deze keer gezellig in onze binnenbar!

De ingrediënten blijven hetzelfde: lekker, eerlijk eten en een sfeervolle setting.
Het buffet bestaat uit soep, broodjes, drie gerechtjes én dessertje!
Er staan vier data op de planning: 27/01 - 24/02 - 31/03 - 28/04
Om food-waste tegen te gaan, werken we met inschrijvingen vooraf via deze link: https://www.universe.com/buffet_bolwerk
Volwassenen: €19,50*
Kinderen jongeren dan 12 jaar: €12,00*
*per persoon, exclusief drankjes
Diëten: we houden graag rekening met allergieën, intoleranties, vegan. Laat het ons weten via info@bolwerk.be Minder weergeven

LEES MEER
Voka roept in zijn nieuwjaarsbrief 2023 uit tot een ‘cruciaal jaar’

Voka roept in zijn nieuwjaarsbrief 2023 uit tot een ‘cruciaal jaar’

Algemeen / Gemaakt op maandag 9 januari 2023

De werkgeversorganisatie Voka heeft op een persconferentie in Roeselare zijn nieuwjaarsbrief voorgelezen. Daarin wordt een balans opgemaakt vol met veelzeggende cijfers, maar ook met desiderata en ’to do-lijstjes’, specifiek voor de regio Midden- en Zuid West-Vlaanderen. De politieke beleidsmakers worden opgeroepen om van 2023 alsnog een jaar vol actie te maken. “Het laatste jaar voor de verkiezingen is een jaar waarin er iets kan en moet gebeuren”, stellen de voorzitters Michel Soubry en Hans Boels unisono namens de regio Zuid en Midden West-Vlaanderen.

De oorlog in Oekraïne en de energie- en inflatiecrisis domineren ondertussen al bijna een jaar het economisch-maatschappelijke debat. Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen buigt zich bij de start van het nieuwe jaar over de economische cijfers van West-Vlaanderen. Het herstel van de economie na de coronacrisis werd geremd door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Het West-Vlaamse ondernemerschap weet voorlopig stand te houden en toonde het afgelopen jaar opnieuw heel wat veerkracht. Omzeggens alle indicatoren tonen aan dat – spijts een aantal structurele tekortkomingen en handicaps (het vinden van personeel, de loonkost) – het ondernemerschap in West-Vlaanderen nog altijd floreert. Spijts het feit dat structurele hervormingen uitblijven. Een niet mis te begrijpen sneer naar alle overheden in ons land.

Voka West-Vlaanderen pleit sowieso voor een duidelijke langetermijnstrategie, gekoppeld aan doortastende maatregelen, nu. Hoe onzekerder de tijden, hoe meer we dat nodig hebben. Vandaag missen we de noodzakelijke slagkracht om werk te maken van échte hervormingen, luidt de boodschap. 2023 is daarom het allerlaatste jaar om er iets van te maken.

Ellenlange procedures
“Straks vieren we 50 jaar E17″, stelde Hans Boels, voorzitter van de regio Zuid West-Vlaanderen. “Stel je eens voor dat we die snelweg niet gehad zouden hebben. Ik ben er zeker van dat we op vlak van welzijn en welvaart een pak minder ver zouden staan. De vele bedrijvigheid langs de snelweg is daar het mooiste bewijs van. Ze zorgen voor lokale tewerkstelling en zetten samen met de andere bedrijven in onze regio een vliegwiel onder de creatieve maakindustrie en de innovatiekracht die onze regio rijk is. Gelukkig was het vijftig jaar geleden nog mogelijk om dergelijk infrastructuurprojecten te realiseren. Probeer vandaag maar eens ergens een nieuw gebouw te zetten, een nieuwe weg aan te leggen, een windmolen te bouwen of een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen. Ellenlange procedures vormen al jaren een rem op de groei en ontwikkeling van onze regio.”

Tekort aan bedrijventerreinen
Voka West-Vlaanderen is opgelucht dat er na jarenlang procederen eindelijk werk gemaakt kan worden van het nieuwe bedrijventerrein Blauwpoort in Waregem. Voor de komst van het bedrijventerrein was de herinrichting van de op- en afritten van de E17 in Waregem noodzakelijk. “Met Voka West-Vlaanderen ijveren wij al jaren voor beide dossiers”, heet het uit de mond van de voorzitters. “We zijn dan ook heel blij dat ze beide óf gerealiseerd zijn, óf gerealiseerd zullen worden. Maar naar de toekomst toe stelt zich duidelijk een probleem, want er is omzeggens geen ruimte meer om te ondernemen.”

Betere mobiliteit is een noodzaak
Mobiliteit is in de regio een belangrijk item. De trompetaansluiting op de kruising van de R8 en de A19 (in Kortrijk) was reeds decennialang voorwerp van discussie in de regio. Sinds vorig jaar zijn de werken ook daadwerkelijk van start gegaan. Voka West-Vlaanderen kijkt uit naar de opening van het nieuwe complex. “We zijn heel blij dat er een zichtbare vooruitgang is in het dossier”, zeggen de voorzitters. “Tegelijk worden andere punten in onze regio pijnlijk duidelijk. Elke dag staan er gigantische files op de E17 richting Frankrijk, omdat het verkeerscomplex in Aalbeke de toestroom niet meer aankan. Dit was voor de werken al zo, maar wordt nu des te duidelijker. Eenzelfde verhaal voor wie vanuit Brugge richting Kortrijk wil via hetzelfde complex. We zijn ook vragende partij voor drie rijstroken op de E403 richting Brugge. Zoals het nu is, kan het niet langer.”

Voor Voka West-Vlaanderen is het duidelijk: de provincie heeft dringend nood aan een opwaardering van alle vervoersmodi. In de lucht, aan de grond en op het water. De op- en afrittencomplexen zijn ontworpen op het verkeer van 50 jaar geleden. Het knooppunt Aalbeke moet daarom dringend een oplossing krijgen en de ring rond Kortrijk moet voltooid worden. Er is ook werk aan de winkel om twee kanalen (Ooigem-Roeselare en Bossuit-Kortrijk) en de binnenhavens (zoals die van Roeselare) op te waarderen. De luchthavens tot slot moeten de investeringen krijgen die ze verdienen om de welvaart te helpen handhaven.

Nood aan 5G
Voka wees ook nog op het belang van innovatie. Innovatie zal onze regio niet alleen fysiek sneller en efficiënter connecteren. Ook de digitale evoluties moet de bedrijfswereld in staat stellen om in de toekomst te wedijveren met de rest van de wereld. Voka West-Vlaanderen pleit daarom voor een snelle realisatie van een stabiel 5G-netwerk in de regio.

LEES MEER