AGENDA

Altachem heeft het label Sportbedrijf behaalt van Sport Vlaanderen!

Altachem heeft het label Sportbedrijf behaalt van Sport Vlaanderen!

Algemeen / Gemaakt op donderdag 16 maart 2023

Net als 76 andere bedrijven diende ook Altachem een dossier in om ook de award, naast het label in de wacht te slepen.
De bekendmaking van de genomineerden vindt plaats begin april.
Per categorie selecteren ze 3 genomineerden, waarvan uiteindelijk 1 de award in ontvangst mag nemen.

Op maandag 8 mei vindt de uitreiking van de Sportbedrijf- Awards plaats.
De uitreiking wordt opgenomen en nadien uitgezonden op Kanaal Z.

Er worden 5 awards uitgereikt:
Profit < 50 werknemers
Profit 50 - 250 werknemers
Profit > 250 werknemers
Non-profit < 250 werknemers
Non-profit > 250 werknemers

De 5 winnaars ontvangen elk de effectieve Sportbedrijf-Award en een cheque van €1.500 om hun sport- en beweegaanbod uit te breiden, hun werknemers te belonen, …
Bovendien wordt er bij elke winnaar een video opgenomen over hun Sport- en beweegbeleid, aanbod, werking, … die zal worden uitgezonden op Kanaal Z.
 

LEES MEER
BKHK GESPOT: Altachem, gevestigde fabrikant van hogedrukventielen, -pistolen en professionele siliconespuiten in Harelbeke.

BKHK GESPOT: Altachem, gevestigde fabrikant van hogedrukventielen, -pistolen en professionele siliconespuiten in Harelbeke.

Voorstelling / Gemaakt op dinsdag 14 maart 2023

Het bedrijf startte in 1992 en heeft een sterke, geautomatiseerde en interne logistieke stroom met de tevredenheid van de 30 medewerkers. 
Door de flexibiliteit van hun organisatie test moederbedrijf LINDAL Group regelmatig innovaties bij hen.
Ze werden in 2011 opgenomen in de LINDAL Group.
Altachem houdt een krachtige positie in de wereld van 1K-PU, lijmen en afdichtingsmiddelen.

Het bedrijf ontving de award voor “Fabriek van de toekomst” 2023.
Deze werd uitgereikt door Jo Brouns, Vlaams Minister van sociaal economische zaken.
Zo wordt hun administratie gerunt door een ERP-systeem die ervoor zorgt dat ze papierloos kunnen werken.
Er hangt een leuke bedrijfssfeer waar de individuele talenten van hun medewerkers worden gemotiveerd.
Hun project “Altafit” schenkt aandacht aan het welzijn van hun medewerkers.
Dit creëert een gezonde en gelukkige werkplaats.

Deze award werd met alle trots onthaald en was een beloning voor de innovatie van de laatste jaren en het harde werk van het Altachem-team om de klanten de beste service te geven.

LEES MEER
Omlegging E3.

Omlegging E3.

Algemeen / Gemaakt op maandag 13 maart 2023

Op vrijdag 24 maart vieren we opnieuw een wielerhoogdag in Harelbeke met de passage van de E3-wielerwedstrijd.
Hier en daar zorgt dat voor wat omleidingen om de wielrenners op een veilige manier door het parcours te loodsen.
Ontdek hier de verschillende omleidingen.

LEES MEER
Familie Debaenst neemt een deel van Skylux over van de familie Glorieux.

Familie Debaenst neemt een deel van Skylux over van de familie Glorieux.

Algemeen / Gemaakt op donderdag 2 maart 2023

Skylux, het bedrijf gespecialiseerd in lichtstraten en lichtkoepels, verkoopt één van zijn business units (lichtstraten voor industrieel gebruik, 25 werknemers) aan de familie Debaenst uit Moeskroen. De overnemers (bekend in de voedingssector) zien het als een opportuniteit om hun eigen voedingsgroep te diversifiëren. Skylux, de flink uit de kluiten gewassen kmo van CEO en eigenaar Jean Glorieux en vroeger bekend als AG Plastics, is volgens de laatst beschikbare cijfers en in zijn totaliteit goed voor een omzet van 100 miljoen euro, double digit groeicijfers, 82.000 lichtkoepels per jaar (40 procent export) en een tewerkstelling van 340 medewerkers.

De familiebedrijven Debaenst uit Moeskroen en Skylux uit Stasegem een toekomstplan aan voor de industrie-tak van het Stasegemse bedrijf. Debaenst neemt de activiteit rond de industriële lichtstraten van Skylux over en zal ze verderzetten onder de naam Cintralux.

CEO Kurt Debaenst realiseert zo zijn eerste overname buiten de voedingssector: “Als familiale onderneming waren we op zoek naar opportuniteiten voor groei buiten de corebusiness”, zegt Kurt Debaenst. “Met Cintralux kunnen we ons diversifiëren. We zien een mooi potentieel, ook dankzij de ervaring en vakkennis van de 25 medewerkers.”

Twee familiebedrijven vinden elkaar
Skylux is een familiebedrijf in de derde generatie en is fabrikant van daglichtoplossingen voor platte en schuine daken en outdoor living. Het werd in de jaren 1950 opgericht door Albert Glorieux en wordt vandaag geleid door kleinzoon Jean Glorieux. Skylux beslist om zich voortaan op de residentiële renovatiemarkt te focussen en zocht een overnemer voor de activiteiten van de lichtstraten en bijhorende industriële producten met als klantenbasis industrie en hallenbouwers.

Debaenst is eveneens een sterk familiebedrijf met West-Vlaamse roots (Diksmuide) en reeds drie generaties actief in de vleessector (gegroeid vanuit een beenhouwerij in Diksmuide). De zaakvoerder Kurt Debaenst en zijn echtgenote Catherine Huyzentruyt hebben door de jaren heen de knowhow opgebouwd om kwaliteit en capaciteit succesvol te combineren. Zij investeerden de voorbije jaren aanzienlijk in automatisatie van hun productielijnen en verpakkingsafdeling. Op vandaag is Debaenst met zijn consumentenverpakkingen een toonaangevend bedrijf in de sector en dit zowel in eigen land als in Frankrijk.

Aan dat succesverhaal willen Kurt en Catherine Debaenst -Huyzentruyt de komende jaren een vervolg breien, ook buiten de voedingssector. Hun oog viel daarbij op Skylux uit Stasegem. Skylux is al jaren actief in zowel de residentiële als industriële sector. “Debaenst is voor ons de geschikte overnemer”, zegt Jean Glorieux. “Ze plaatsen de waarden van een familiebedrijf inclusief service en klantentevredenheid voorop, net zoals Skylux. Voortaan focussen wij ons 100% op de residentiële renovatie markt.“

Nieuwe wind, nieuwe naam
De overgenomen tak wordt in het komende jaar afgesplitst en overgedragen aan Group Debaenst, dat ook alle personeelsleden overneemt. Het onafhankelijke bedrijf krijgt de naam Cintralux.

“Cintralux is de merknaam van de aluminium lichtstraten en is bij de industriebouwers goed bekend”, legt Kurt Debaenst uit. “We zullen na de overname overigens nauw blijven samenwerken met Skylux. Enerzijds blijft de productie voorlopig gehuisvest in Stasegem. Naast de typische industriële producten zoals lichtstraten, hebben we ook een exclusiviteitscontract met Skylux om bijvoorbeeld koepels en platdakramen aan te bieden aan diezelfde klantenbasis. Zo kunnen de klanten verder op de geïntegreerde totaalservice van Cintralux blijven rekenen voor het binnenbrengen van natuurlijk daglicht alsook rook- en warmte afvoer systemen in hun projecten rond de industrie.”

Voor Group Debaenst luidt de overname alvast een nieuwe tijdperk in. “De diversificatie brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee, maar we geloven sterk in het potentieel en willen het bedrijf nu verder laten groeien met het team dat vandaag al de lijnen uittekent”, besluiten Kurt en Catherine Debaenst – Huyzentruyt. “Met deze nieuwe impuls en de gemotiveerde groep medewerkers liggen alle kansen open voor de toekomst.”

 

LEES MEER
bolwerk: Tuin Community!

bolwerk: Tuin Community!

Algemeen / Gemaakt op donderdag 16 februari 2023

Bolwerk en Durf2030 brengen een groep mensen samen om uit te wisselen over biodiversiteit in de stad. Deze community bestaat zowel uit individuele burgers als vertegenwoordigers van middenveld organisaties, zorg, onderwijs, bedrijven, jeugd en cultuur,…

Via drie interactieve sessies boksen deze ambassadeurs een programma in elkaar dat de biodiversiteit moet verhogen. De Bolwerk Tuin dient als experimenteel labo.

Wil je ook ambassadeur van dit project worden? Mail naar info@bolwerk.be

LEES MEER
2.000 West-Vlaamse bedrijven willen duaal leren een noodzakelijke push geven.

2.000 West-Vlaamse bedrijven willen duaal leren een noodzakelijke push geven.

Algemeen / Gemaakt op donderdag 16 februari 2023

Vandaag telt West-Vlaanderen slechts 376 leerlingen die duaal leren, en dat terwijl er bijna 2.000 ondernemingen klaar staan om hen op te leiden. De kloof met andere provincies is groot. In de provincie Antwerpen volgen 757 leerlingen een traject duaal leren, in Oost-Vlaanderen 506. Voka West-Vlaanderen en partners hebben nu een plan klaar om deze kloof te dichten.

Over duaal leren is al heel wat gezegd en geschreven, maar in de praktijk blijven de resultaten hopeloos achterop. Heel wat beroepsgerichte competenties leer je nochtans best in de praktijk in plaats van op school. Duaal leren biedt daarop een uitstekend antwoord: lessen op school worden gecombineerd met leren op de werkvloer. Dankzij dit systeem zijn leerlingen uit het secundair onderwijs op en top klaar voor een job in onze bedrijven, die een nijpend tekort hebben aan kwalitatief opgeleide medewerkers.

Vlaanderen wil tegen 2030 naar 10.000 leerlingen in een duaal traject. Geen wonder, want het systeem biedt een duidelijke triple win, voor leerlingen, scholen én bedrijven. Maar momenteel volgen slechts iets minder dan 2.500 leerlingen secundair onderwijs in Vlaanderen zo’n traject. Amper een vierde dus van waar we zouden moeten staan.

Concreet actieplan
Voka West-Vlaanderen laat bij monde van voorman Bert Mons weten dat er aan de boom zal geschud worden: “Door samen concrete werven aan te pakken moet het haalbaar zijn om tegen 2030 in West-Vlaanderen 2.000 leerlingen in een duale opleiding te hebben”, zegt Mons. “Dat staat borg voor evenveel sterke toekomstige werknemers, die met de juiste bagage en vol vertrouwen onze ondernemingen zullen helpen groeien. Bedrijven staan te popelen om leerlingen op te leiden en structureel samen te werken met scholen uit de buurt. Voor hen is het de ideale manier om kwalitatief sterke werknemers te vinden in een bijzonder krappe arbeidsmarkt.”

De concrete actiepunten op korte termijn zijn deze: flexibiliseren van bepaalde voorwaarden zoals het minimumaantal uren op de werkplek, opkrikken van het imago (duaal leren is een sterk merk en dat moet ook getoond worden) en tijd geven aan mentoren en trajectbegeleiders voor kennisdeling en netwerking.

De werven op de lange termijn dan: regionaal spreiden van opleidingen om overlappingen en hiaten te vermijden, nog beter afstemmen op de noden van de arbeidsmarkt, dankzij input van ondernemingen en voluit kiezen voor duaal leren als volwaardige leerweg op de kwalificatieladder (meer gaan voor exclusief duale opleidingen).

info: Deze week nog kunnen bedrijven die meer willen weten over duaal leren, bij Voka West-Vlaanderen terecht voor een gratis infosessie op 16 februari.

LEES MEER